Embed

Ozloglašena (eng. Notorious) je triler iz 1946. kojeg je režirao i producirao Alfred Hitchcock. Glavne uloge tumače Cary Grant i Ingrid Bergman. Film je baziran na priči koju je napisao sam Hitchcock.

Radnja filma:
Ingrid Bergman tumači ulogu Alicie Huberman, čiji otac je osuđen zbog špijunaže za naciste. Nju vladin agent T. R. Devlin (Cary Grant) poziva da zajedno infiltriraju grupu nacista koji su pobjegli u Brazil nakon Drugog svjetskog rata.
Tijekom obuke, Alicia se zaljubi u Delvina. Delvinovi osjećaji su neodređeni zbog njegovog poznavanja njezine prošlosti. Kada Delvin dobije naređenje da nagovori Aliciu da se uda za Sebastiana (Claude Rains), prijatelja njezinog oca i člana grupe, kako bi saznala što grupa smjera, on agonizira prije nego što se odluči za dužnost umjesto ljubavi. Ljuta zbog Delvinove izdaje, Alicia se uda za Sebastiana.
Alicia slučajno nabasa na plan, no ostavi trag koji njezinog supruga dovede do nje. Sada Sebastian ima problem: mora ušutkati Aliciu, no ne smije je otkriti da ne bi pobudio sumnju svojih kolega nacista. On situaciju prokomentira sa svojom majkom (Leopoldine Konstantin), koja predloži da Alicia „umre polako“, postepeno, pomoću trovanja. Otrov je ubačen u njezinu kavu, te ona brzo oboli. Delvin počinje sumnjati nakon što mu ona kaže da je samo mamurna, ali pokazuje znakove snažne bolesti. Alarmiran postaje kada ona ne dođe na njihov idući sastanak. Delvin kasnije sazna za otrov, te iznese Aliciu iz Sebastianove kuće pred svima te ostavlja Sebastiana na milost i nemilost njegovih „prijatelja“, koje zanima razlog Alicijinog iznenadnog odlaska.
Uloge:
Cary Grant – T.R. Devlin
Ingrid Bergman – Alicia Huberman
Claude Rains – Alexander Sebastian
Leopoldine Konstantin – Madame Anna Sebastian
Louis Calhern – Captain Paul Prescott, an officer of the US Secret Service
Moroni Olsen – Walter Beardsley, another Secret Service officer
Ricardo Costa – Dr. Julio Barbosa
Reinhold Schünzel – Dr. Anderson, a Nazi conspirator
Ivan Triesault – Eric Mathis, a Nazi conspirator
Eberhard Krumschmidt – Emil Hupka, a Nazi conspirator
Alex Minotis – Joseph, Sebastian’s butler
Wally Brown – Mr. Hopkins
Sir Charles Mendl – Commodore
Fay Baker – Ethel