Embed

TV film Marka Novakovića po drami MILOŠA CRNJANSKOG
Na početku 21. veka, „Maska“ Crnjanskog nije nimalo izgubila u aktuelnosti. Srbi, tada „u modi“, jer su pomogli austrijskom caru u borbi sa Madjarima, i dalje su čudan, strani svet svuda gde se pojave. Nemoral, razvrat, nedostatak istinitih, valjanih motiva karakteriše i početak 20. veka kada Crnjanski piše „Masku“ /1918./, i današnji trenutak.
Ovaj mladalački tekst velikog pesnika poveren je afirmisanom reditelju MARKU NOVAKOVIĆU, koji ga je, u izvesnoj meri, adaptirao i prilagodio senzibilitetu savremenog gledaoca, ne odustajući od originalnog piščevog teksta.
U tom, novom čitanju „Maske“, glavna uloga Generalice, poverena je harizmatičnoj glumici srpskog teatra, VLADICI MILOSAVLJEVIĆ. Samim tim, ovaj TV film dobio je raskošnu glumu i bolnu istinitost. Osim nje, u TV filmu nastupa i Vanja Ejdus, kao Mimi, prijateljica i saučesnica u spletki Generalice, Branislav Tomašević, kao Bebe, Generaličin nećak, Sergej Trifunović, kao mladi, tragični srpski pesnik Branko Radičević, Goran Jevtić, kao Žan, sluga koji ima značajnu ulogu u toj bečkoj balskoj noći…
U ostalim, takođe značajnim ulogama austrijskog plemstva i cveta srpske inteligencije igraju Tanasije Uzunović, Miodrag Radovanović, Fedja Stojanović, Dragiša Milojković, Branislav Vidaković, Nataša Marković, Ljiljana Stjepanović, Aleksandar Đurica, Siniša Ubović…

TV film „Maska“ dobio je nagradu za scenario na festivalu „Listapad“ u Minsku i bio učesnik festivala „Prix Italia“ u Klajariju i „Zlatni Vitez“ u Moskvi.
Scenario i režija: Marko Novaković
Direktor fotografije: Bojan Rakić

Kompozitor: Vladimir Pejković

Scenograf: Svetlana Zojkić

Kostimograf : Nevena Milovanović

Montažer: Biljana Kunijević

Producent: Ana Todorov

Urednik : Dragana Bošković

 

Kategorija:

Domaći