Embed

Naizgled jednostavna priča o razvodu dvoje ljudi, problemi sa kojima se svi mi suočavamo svakodnevno i sa kojima moramo da se nosimo. Ista je bila i moja prva pomisao. Ali ova intimna ispovest porodice u krizi ostaviće vas bez komentara, jer je autor u ovoj životnoj priči uspeo da se osvrne i na večno pitanje laži i istine, naše potrebe za pravdom i razumevanjem, obaveze i bezuslovne ljubavi dece prema roditeljima i požrtvovanošću roditelja za svoju decu.

To je pre svega realističan film, film o našim životima, onda kada nam ništa ne polazi za rukom i kada tražimo izlaz iz besomučnih problema, a rešenje nema nigde na vidiku. Ipak ovaj film se mora posmatrati ih ugla religije i specifične kulture u kome je snimam. Gužva u Teheranu, pokrivene žene, stroge moralne norme i rigidni pogledi na svet su ono što ga izdvaja u odnosu na filmove sa sličnom tematikom.

Naime, iranski bračni par suočava se sa odlukom da napusti zemlju kako bi svojoj jedanestogodišnjoj devojčici pružio bezbedniju budućnost i bezbrižnije odrastanje. Zbog teške Alchajmerove bolesti svoga oca, Nader odlučuje da ostane u Iranu, zbog čega njegova supruga traži razvod kako bi sa ćerkom mogla ode iz zemlje. Njih dvoje suočavaju se sa problemima, nakon kojih Simin napušta stan u kome su živeli. Devojčica ostaje da živi sa ocem, u nadi da će se majka vratiti, jer i sama zna da bez nje ne bi nikuda otišla bez obzira na situaciju. Privremena razdvojenost pretvara se u pravu agoniju od trenutka kada Nader dovodi ženu koja će paziti na njegovog oca i dete dok je on odsutan. Nakon duge potrage za negovateljicom, trudna žena sa malom devojčicom pristaje da pazi na oca, a Nader, iako ne preterano zadovoljan svojim izborom biva prinuđen da poveri oca i ćerku ovoj nepoznatoj ženi. Sa ženom će u njegov stan doći i njeni problemi. Njen muž je već prezadužen kod zelenaša, i ona iako u drugom stanju prinuđena je da sa devojčicom radi kako bi finansijski pomogla svom mužu. Nakon što je zatiče van kuće, a oca vezanog za krevet u polusvesti, Nader izbacuje negovateljicu iz kuće, a ona nakon svađe sa Naderom završava u bolnici i gubi svoju bebu. Slede međusobne optužbe i suđenje kojim će najviše biti pogođena jedanestogodišnja devojčica Terme.

Pitanje krivice i loše donešenih odluka dodatno komplikuje sredina u kojoj se drama odvija, jer se upliću i religiozni faktori. Beda i siromaštvo još jednom će naterati ljude da postupe suprotno svom vaspitanju i verovanjima. Zbog novca i jedna i druga strana se upliće u laži i moralne dileme koje dodatno komplikuju već poljuljanje bračne odnose na obe strane.

U celoj filmskoj priči najveći utisak je umeće režisera kojim je uspeo da objedini sve ove aspekte u ovoj naizgled jednostavnoj priči. Dobra režija, odlični glumci, dirljive i pre svega realistične scene jaki su razlozi zašto je ovaj film i dobio titulu najboljeg stranog filma u 2012 godini. Razlog više da ovaj film dobije što širu publiku jesu svakako univerzalni poruke koje nosi, te je za svaku preporuku bez obzira sa kog meridijana dolazite.

Kategorija:

Misterija