Embed

Film: Ime Dobrica, prezime nepoznato

Napušten od roditelja, Dobrica prvih dvadeset i osam godina života provodi u sirotištu ili zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih par godina proveo sa ljudima koji su ga iskreno voleli, ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ljudi se često smeju Dobrici i njegovoj naivnosti, ali na kraju ne mogu da joj odole. Skoro svako ko sa njim dođe u kontakt oseća da je u pitanju čovek kakvog nikad nije sreo, a kakvog zaista vredi sresti. Njihovo nepoverenje prerasta u poverenje, podozrivost u veru, beznađe u nadu. Kako vreme protiče, snaga ljubavi i njegova sposobnost da čini ljude boljima transformišu svet oko njega i prave ga ne onakvim kakav jeste, nego kakav bi trebao da bude.

Poseban šarm ovog filma proizilazi iz činjenice da je autoru Srđi Peneziću bogati filmski opus Slavka Štimca pružio priliku da koristi isečke iz njegovih ranih filmova (Vuk samotnjak, Salaš u malom ritu, Vlak u snijegu, Specijalno vaspitanje, Varljivo leto) i uklopi ih u novosnimljeni materijal kako bi se ilustrovao rani život glavnog junaka u filmu.

Uz Štimca u naslovnoj ulozi, glumačku ekipu čine: Hana Selimović, Mirjana Joković, Bogdan Diklić, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, Vladica Milosavljević, Sergej Trifunović, Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Rada Đuričin, Branislav Lečić, Milan Caci Mihailović, Gordana Đurđević Dimić, Nebojša Dugalić kao narator i prvi put na filmu, devojčica Helena Jakovljević.

Svetska premijera filma je bila na Festivalu svetskog filma u Montrealu krajem avgusta 2016, a prvo prikazivanje u Srbiji na Internacionalnom festivalu filmske režije u Leskovcu gde je Slavku Štimcu uručena nagrada za promociju našeg filma u svetu.

Kategorija:

Domaći