Embed

Domaci film vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke. Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću.
Amanet je srpski film iz 2015. godine. Film je debitantsko ostvarenje reditelja Nemanje Ćipranića i scenaristkinje Sare Radojković.
Film je premijerno prikazan u Srbiji 14. avgusta 2015. godine na 39. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a svetsku premijeru je imao na Filmskom festivalu u Montrealu 3. septembra 2015. godine.
U život glavnog junaka Todora, koji živi skromno s majkom, naizgled se slučajno pojavljuje Višnja, trudna devojka kojoj očajnički treba njegova pomoć i podrška. Njihov odnos prerasta u ljubav, koja se dodatno komplikuje kada Todor odluči da povrati vezu sa svojim moćnim ocem, koji ga je napustio kad je bio dete. Kako se priča „razmotava“ nameću se zapravo pitanja ko je zapravo Višnja i ko su negativci, a ko heroji, ako ih uopšte ima.
Film je sniman u režiji Nemanje Ćipranića po scenariju koji je napisala Sara Radojković, na više lokacija u Beogradu, u periodu od 21. jula do 27. avgusta 2013. godine. Film je sniman u produkciji Spot Light Production uz tehničku podršku kompanije Pink Film International.
Glumaci: Ljubomir Bulajić – Todor, Milena Živanović – Višnja, Danica Maksimović – Radmila, Svetozar Cvetković – Tomislav, Goran Radaković – Milan, Marija Vicković – Mila, Jelisaveta Orašanin – Ana, Milan Mihailović – Profesor, Darko Tomović – Šanker, Dragana Đukić – Anja

Kategorija:

Domaći