Embed

Režija: David Hogan
Uloge: Joel Gretsch, Reilly Dolman, Christopher Lloyd
Dok čekamo na neke blockbustere na temu katastrofa (San Andreas) ne preostaje nam ništa drugo do da prekratimo vreme „starim” „dobrim” SyFy filmovima, a na pomenutom kanalu zaista postoji bezbroj filmova na sličnu temu koji se razlikuju samo po uzroku. Najodgovorniji za najezdu filmova o smaku sveta su zapravo – Maye, pa njima i njihovom kalendaru treba da zahvalimo što nema sedmice a da se ne pojavi neki disaster, apocalypse ili catastrophe film. Zodiac: Signs of the Apocalypse (iliti Zodiac: Signs of Destruction) koristi Mayansku formulu o smaku sveta ali dotičan narod ne spominje, naprosto jer je 2012. godina prošla, pa treba pronaći nove razloge za kraj sveta.

Razlog je „sasvim slučajno” pronađen u jednoj pećini u Peruu, kada arheolozi otkrivaju drevni isklesani kameni mehanizam. Mehanizam sadrži simbole dvanaest horoskopskih znakova, osam planeta ali i simbol misteriozne planete Nibiru. Za razumevanje mehanizma u pećinu biva pozvan jedan od najboljih svetskih profesora (i jedini preživeli), koji pravi konekciju između mehanizma, magičnog kamena koji je prnađen u njegovom središtu i katastrofa koje su se počele događati u vazdušnom prostoru dan ranije. Već sam izgled onoga što se dešavalo na nebu (vatreni užareni oblaci u obliku zodijak simbola Lava), ali i pretpostavka da je to samo početak, primoravaju arheologa da se zainteresuje za celu prastaru skalameriju i događaje na nebu.

Ovo je desetominutni uvod filma i njegov najbolji deo. Već u sledećoj sceni film kreće tradicionalnom neubedljivom stazom sličnih filmova iz ove produkcije jer ekipa u pećini pronalazi zatrpanu arheološkinju. Arheološkinja izgleda vrlo vitalno, energično i neozleđeno za nekoga ko je više dana/sedmica bio pod gomilom kamenja. Uz profesora i donedavno zatrpane arheološkinje likovi u filmu su profesorov antipatični sin i još jedna koleginica. Ova ekipica mora da spasi svet od zodijak katastrofe ali i da se odbrani od loših momaka koji rade za vladu. Vladu nije briga za sudbinu sveta već želi magični kamen da bi ga iskoristila kao super oružje. Svrha super oružja kada ne bude sveta je pokrivena tradicionalnim neverovanjem u ono što profesor izgovara.

S obzirom koja budalaština je osmišljena u glavama scenarista, a koju profesor izgovara, vladinom agentu nije zameriti. Čudesni magični kamen pronađen u pećini koju su sagradili Asteci u kombinaciji sa nepoznatom misterioznom planetom može zaustaviti smak sveta kada priroda počne uništavati samu sebe koristeći prirodna oružja u zodijak fazonu. Moram priznati da je priča toliko konfuzna i nelogična da nisam najbolje pohvatao sve konce i končiće ali to za ovakav film nije ni previše važno. Važno je da znamo ko se trudi da spase svet, ko su dobri a ko loši momci, da su katastrofe u oblicima horoskopskih znakova i da film nakon svega ipak mora imati srećan kraj.

Kategorija:

Drama