Embed

Ovaj film je proglašen za jedan od četiri najbolja antiratna filma ikada.

Ovo je priča o ljubavi, patnji, o sudbinama ljudi koji su preživeli „Hirošimu“ današnjeg vremena, a na osnovu istinite ljubavne priče dvoje mladih, Hrvatice i Srbina, koji se, pod uticajem političkog marketinga, a kasnije i rata, udaljavaju i razilaze preživevši pakao. Ovo je priča o ponavljanju istorije, o nastavku Drugog svetskog rata na tlu bivše Jugoslavije, o patnjama i stradanju običnih ljudi, koji, pod uticajem moćnih političkih interesa, uništavaju svoju porodicu i svoj dom.
Film je snimljen u razorenom gradu Vukovaru između avgusta i novembra 1993., dok je rat još uvek besneo. Producenti i reditelj su želeli da prikažu apsurdnost rata. Ovo nije politički film, već „kolekcija emocija iz ovog kraja sveta“, kako je rekao reditelj Boro Drašković.
Američka senatorka, Barbara Bokser, predložila je ovaj filmza obavezno prikazivanje kao svedočanstvo strašnih posledica ovog rata. Predložen je tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu za prikazivanje u Beloj kući.
Prikazivanje ovog filma na prestižnoj 5. Internacionalnoj kulturnoj konferenciji u Njujorku blokirano je od strane tadašnje hrvatske vlasti 20 minuta pre zakazanog prikazivanja, bez ikakvog razloga.

Kategorija:

Domaći