Embed

Užička Republika
Partizanski film iz 1974. u kojem glavne uloge glume Boris Buzančić, Božidarka Frajt, Rade Šerbedžija i Neda Arnerić a sporedne Branko Miličević (poznatiji kao Branko Kockica – po seriji Kocka, kocka, kockica), Aljoša Vučković (poznatiji po aktualnim ulogama u sapunicama), Marko Todorović (u ulozi Josipa Broza Tita), Ružica Sokić i Mija Aleksić (u ozbiljnoj ulozi).
Film prati sudbinu velikog teritorija u istočnoj Srbiji koji je 1941. oslobođen od Nijemaca, no koji se vratio pod njemačku vlast kad su četnici odlučili da je okupacija manje zlo od komunizma. Užička republika je tako postojala samo 67 dana, što je ujedno i internacionalni naziv filma (u SAD-u se ipak nije zvao 67 Days nego Guns of War).
Kako i priliči žanru, film sadrži nekoliko spektakularnih akcijskih scena među kojima je najdojmljiviji finalni njemački juriš na Užice koji je uključivao desetine tenkova i aviona uz spektakularne eksplozije. Film također sadrži i brojne scena masakara i brifinga uz naraciju, koji se često prebacuju s igranog na „dokumentarni materijal“ – ustvari, crno-bijela snimka s istim glumcima.
Film traje čak 170 minuta, a s neiskorištenim materijalima nastala je TV serija koja je emitirana 1976.

Kategorija:

Domaći