The Fountain (2006)

Trajanje: 16 96 min
IMDB Ocena: 7.4
Žanr: Drama | Romansa | Sci-Fi
Režiser: Darren Aronofsky
Pisac: Darren Aronofsky, Darren Aronofsky
Uloge: Hugh Jackman, Rachel Weisz, Sean Patrick Thomas
Opis:
Radnja ovog filma se odvija kroz tri povezane priče ali smeštene u različito vreme i okruženje. Tako da imamo radnju koja se odvija u nama bliskoj budućnosti, gde onkolog Tommy Creo (igra ga Hugh Jackman) izvodi razne eksperimente na životinjama u očaju pokušavajući da pronadje lek za svoju bolesnu suprugu Izzi (Rachel Weisz) koja želi da njen veoma zauzetei muž bude malo sa njom. Uprkos njenom insistiranju da provedu to malo vremena zajedno, Tommy se ne odvaja od posla smatrajuci da gubi dragoceno vreme u potrazi za lekom. Zato Izzi pise knjigu ciju radnju mozemo paralenno pratiti sa predhodnom pricom, a smestena je u vreme spanskih konkvistadora i osvajanja novog sveta. Gde se Izzi pojavljuje u liku spanske kraljice Izabele a njen muz u ulozi konkvistadora Tomasa koga kraljica salje u novi svet da pronadje drvo zivota. Sve se to prozima kroz secanja coveka po imenu Tom (Hugh Jackman) koji putuje zvezdanim prostransvom u ekosfericnom svemirskom brodu ka zlatnoj zvezdanoj nebuli. Na tom putovanju dozivljava i vizije koje stavljaju na probu njegova osecanja.
Film je cista umetnost, kao sto sin city ima reputaciju posebnog umetnickog prikaza u svom zarnu, tako je The Fountain obogatio naucnu fantastiku, i stavo je na reputaciju kvalitetne umetnosti.
Osim sto ima bogate sf elemente, ovaj film ima duboko filozofski karakter, jer obradjuje temu ‘straha od smrti i zelje za vecnim zivotom’. Sve je to lepo i skladno upakovano u tuznu i romanticnu pricu o ljubavi dvoje ljudi.
Ni jedan kadar nije slucajan, stoga ako zelite da dobro razumete radnju pazljivo gledajte. Od dlacica na kori drveta, do zlatne nebule. Svaki tako umetnicki izradjen kadar ima svoju duboku simboliku i znacenje. A ako na kraju filma budete plakali ili vam se bar steglo grlo, znajte da je sama srz znacenja celog filma doprla do vas.
Detalji:
Zemlja: USA, Canada
Datum Premijere: 3 May 2007 (Netherlands)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*