Embed

Domaci film vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke.Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću.
Kapelski kresovi je jugoslovenska televizijska serija snimljena u produkciji TV Zagreb, 1975. godine.
Radnja u „Kresovima“ počinje okupljanjem skupine partizana, a završava narastanjem te grupe u diviziju. Scenarij za seriju napisao je Ivica Ivanac u suradnji s redateljem Ivanom Hetrichom, dok se razradom filmskih priča pozabavio Zlatko Sudović. Golemu glumačku ekipu, njih više od 200 (od kojih su neki bili prvi put pred kamerom), predvode vrsni glumci kao što su Boris Dvornik, Vanja Drach, Pavle Vujisić, Zvonko Lepetić, Karlo Bulić, Nada Gačešić, Božidar Smiljanić, Božidar Orešković, Žarko Radić, Inge Apelt i dr..
Serija „Kapelski kresovi“, snimljena 1975. godine prema istoimenom romanu Veljka Kovačevića, književnika i španjolskog borca, govori o dramatičnom rastu ustanka 1941. godine u Gorskom kotaru i Primorju. Kao i roman, serija počiva na sjećanju autora, povijesnog svjedoka tih događaja i obiluje likovima čija su imena prešla u legendu i sjećanja. No, ne valja u njima, kao ni u cjelini serije, vidjeti tek puki dokument jednog razdoblja, već ponajprije umjetničku transformaciju stvarnosti.
Glumci: Boris Dvornik, Zdenko Jelcic, Vanja Drach, Pavle Vujisić, Zvonko Lepetić, Karlo Bulić, Nada Gačešić, Božidar Smiljanić, Božidar Orešković, Žarko Radić, Inge Apelt, Marjan Jercic, Pero Juricic, Rastislav Jovic, Darko Curdo, Nereo Scaglia, Mirko Svec, Milos Kandic, Adam Vedernjak, Mirko Satalic, Predrag Buric, Miro Segrt, Zlata Nikolic, Ivan Lovricek, Milenko Ognjenovic, Andjelko Stimac, Finka Pavicic-Budak, Ivan Jonas, Tomislav Terzic, Miroljub Leso, Nikola Beljan, Sanja Mataja, Zelimir Pavletic, Mia Sasso Mia Sasso, Giorgio Visintin, Ivo Jurisa i dr…

Kategorija:

Domaći