Embed

Domaci film vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke.Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću.Filmsko djelo je cjelovit te društveno i doživljajno svrhovit filmski proizvod. Film i kinematografiju sustavno proučava humanističko-znanstvena disciplina filmologija.U Parizu je 22. ožujka 1895. godine prikazan film braće Lumière „Izlazak radnika iz tvornice“. To je bila prva filmska predstava na svijetu. Trajala je tek nekoliko minuta, a priređivačima je donijela prihod od 35 franaka.
Stanovnici planinskog sela našli su se usred ratnog kaosa i suprotstavljenih ideologija.
Film jednog od najznačajnijih reditelja bosanskohercegovačke kinematografije, Bate Čengića, nastao po motivima istoimenog romana Branka Ćopića, čija je radnja smještena u vrijeme 2. svjetskog rata.
Priča filma se odvija u jednom srpskom selu visoko u bosanskim planinama. Njegovi stanovnici su se, usred ratnog meteža, našli na udaru dvije ideologije, između četnika i partizana. Predstavnici te dvije ideologije su partizanski komesar Španac i bivši kraljevski oficir Radekić. Španac je indoktrinirani fanatik, nosilac ideja kojima želi promijeniti svijet ne pitajući za žrtve, a drugi je realni poznavalac situacije, čovjek iz tih krajeva, koji pokušava sačuvati narod, makar i po cijenu vlastitih ideala. Španac u Radekiću vidi uzroke ogorčenog otpora koji seljaci pružaju novoj ideologiji.
Uloge: Mustafa Nadarević, Branislav Lečić, Fabijan Šovagović, Mira Furlan, Boro Stjepanović, Josip Pejaković, Zaim Muzaferija, Svetozar Cvetković

Kategorija:

Misterija