Embed

Domaci film vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke. Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću. Filmsko djelo je cjelovit te društveno i doživljajno svrhovit filmski proizvod. Film i kinematografiju sustavno proučava humanističko-znanstvena disciplina filmologija.
Film „Begovica“ sniman je u dva napuštena visočka sela. Orašac i Bešići su ponudili dovoljno lokacija za snimanje filma čija se radnja odvija polovinom 19. vijeka.
„Kroz film su prikazani kultura i običaji nekih davno zaboravljenih vremena. Priča je vezana za begovske porodice, njihovu djecu. Kako se u to vrijeme živjelo i radilo. Rad na njivama, sijela, ašikovanja.“- rekao nam je Amir Mušinbegović, alfa i omega filmskog projekta.
U filmu se mogu vidjeti scene tkanja na tkalačkom stanu, rad starog mlina na mljevenje žita, preslice, sablje i prelijepe bosanske nošnje.
Primjetno je da kompletna filmska ekipa stiče iskustvo, tako da su i greške tokom snimanja svedene na minimum.

Kategorija:

Misterija