Embed

Domaci film vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke. Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću.
Azra je jugoslovenski film iz 1988. godine. Režirao ga je Mirza Idrizović, a scenario je pisao Zlata Kurt.
Azra je žena major koja se u partizanima borila protiv Nemaca u Drugom svetskom ratu. Ona se vraća u svoje selo u čijem je oslobađanju učestvovala. Njen muž je takođe bio oficir visokog ranga, i uprkos tome ona shvata da će biti teže da je prihvate u selu i da se vrati porodičnom životu.
Glumci: Dara Džokić – Azra, Mladen Nelević – Hamo, Semka Sokolović-Bertok – Majka, Zvonko Lepetić – Otac, Senad Bašić – Zijo, Snježana Martinović – Ana, Mia Begović – Marina, Faruk Begoli – Osman, Boro Stjepanović – Mitar, Boris Kozić – Adi, Dušica Žegarac – Jelena, Bogdan Diklić – Zvonko, Kole Angelovski – Lorenco, Jasmin Geljo – Ibro, Vlajko Šparavalo – Mile, Nada Pani – Tetka

Kategorija:

Domaći