Anna and the King (1999)

Trajanje: 12 148 min
IMDB Ocena: 6.7
Žanr: Drama | History | Romance
Režiser: Andy Tennant
Pisac: Anna Leonowens, Steve Meerson
Uloge: Jodie Foster, Yun-Fat Chow, Bai Ling
Opis:(Ana i kralj)
Engleska učiteljica Ana Leonovens je učinila nešto što dame iz viktorijanskog doba nemaju običaj da rade: mlada udovica je proputovala hiljade kilometara sa sinom u zemlju koja je uglavnom nepoznata zapadnom svetu.
Stiže u Sijam sa pustolovinom u očima i udžbenikom sijamskog jezika. Šta god da je čeka u ovom neobičnom novom svetu, sada nema povratka. Ana postaje učiteljica kraljeve dece, kojih ima pedeset devet. Ne zna bogzna šta o kralju Mongkutum osim toga da ga narod slavi kao boga. Sa sobom donosi zapadnjačke predrasude o kralju, smatrajući ga necivilizovanim. Ubrzo shvata da se njene predrasude podudaraju s predrasudama vladara o Zapadu, a naročito o toj radoznaloj Engleskinji.
Vremenom se Ana i kralj sve više zbližavaju. Ana otkriva da je Mongkut vizionar koji je namerio da Sijam postane moderna svetska država. Kralj priznaje da je Ana obasjala ne samo njega i njegovu porodicu, već i ceo Sijam. Oskarovka Džodi Foster kao Ana Lonovens i medjunarodna zvezda Čou Jan-Fet kao kralj Mongkut igraju glavne uloge u ostvarenju Ana i kralj. Sudeluje i Bai Ling, kao Tuptim, jedna od kraljevih konkubina.
Detalji:
Zemlja: USA
Datum Premijere: 3 February 2000 (Netherlands)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*